[Bøgerne er anmeldereksemplarer fra forlagene]
Hvad skal dagens læsning indeholde? Alle med børn i ind- eller mellemskolen står sikkert ofte med det spørgsmål. For det kan somme tider være svært at finde bøger, der både passer til barnets læseevner og er spændende og fængende.
Hjemmeskolelæsning
I den seneste tid har det været ekstra vigtigt at finde gode bøger til ungerne. Enten i bogreolen derhjemme eller via bibliotekets digitale bogreol (ereolen).
Herhjemme har vi haft lidt udfordringer ved at finde tid til både at arbejde og undervise, og jeg forestiller mig, at alle andre har haft det på samme måde. Især dem med små børn, der kræver konstant opsyn og underholdning.
Heldigvis er mine børn ovre den mest krævende fase. Men de har stadig brug for hjælp til lektierne. Derfor har vi i den seneste måned prioriteret læsningen højt. Når først vi sammen har fundet en god bog, så kan de klare sig selv længe. Og hvis bogen fanger dem godt, kan der gå lang tid af hjemmeskoledagen med læsning.
Nu skal de fleste børn godt nok tilbage i skolen. Mine starter begge to i morgen. Men de skal stadig selv sørge for læsningen, så derfor har jeg her samlet tre bud på bøger, der har været populære herhjemme til selvlæsning.
De kan alle tre læses fra 9-10 års alderen. De vil også fungere fint til højtlæsning for de lidt yngre børn, der ikke helt er klar til selv at læse dem endnu.
Krimi i børnehøjde
Første bud på en velfungerende selvlæsningsbog er Elly Griffiths’ Mit navn er Justice. En spændende, men også lidt uhyggelig, fortælling om pigen Justice, der skal starte på kostskole.
Der har været et dødsfald på skolen, som slås hen som en ulykke. Men Justice er sikker på, at der ligger en forbrydelse bag. Og flere af personerne på skolen opfører sig lidt mystisk. Justice sætter gang i sin egen efterforskning.
Mit navn er Justice har lidt af den samme stemning som Chris Riddells Ottoline-bøger og Enid Blytons De 5. Men alligevel er den helt sin egen. Børnene kan identificere sig med Justice, selvom hun måske nok er noget mere modig end børn er flest.
Mit navn er Justice med undertitlen Mordene på Highbury House er første del af en ny serie, der helt sikkert har potentiale til at blive en ny favorit herhjemme.
Elly Griffiths: Mit navn er Justice
Udgivet af Gads forlag 24. marts 2020
Du kan læse mere om bogen her.
Monstre, fjol og spænding
Slimsnegle fra det ydre rum er en titel, der fænger. René Tofts bog handler om en invasion af rumsnegle i en lille by, der hedder Kirke Knærum.
Sneglene kravler ind gennem menneskers næser, munde og ører for at overtage deres kroppe. Heldigvis er der tre seje børn, som går til kamp mod sneglene. Deres rektor har lært dem, at man kan bekæmpe snegle med saltvand. Og den teknik virker også mod slimsnegle fra det ydre rum.
Slimsnegle fra det ydre rum er en noget mere fjollet fortælling end Mit navn er Justice, men der er jo også stor forskel på børn.
Der bliver desuden bandet en del i bogen, men heldigvis er den også virkelig skæg og latterfremkaldende. Der er i hvert fald to læsere herhjemme, som håber på en fortsættelse.
René Toft: Slimsnegle fra det ydre rum
Udgivet af Forlaget Calibat 23. marts 2020
Du kan læse mere om bogen her.
Klassiker til børn og voksne
Bogen om Bjørnene fra Sicilien udkom første gang i 1945, men jeg må indrømme, at jeg aldrig havde hørt om den. Bedre sent end aldrig.
Bjørnene fra Sicilien handler om forskellige slags bjørne, om en søgen efter noget og om andre sære væsener som orker og en meget sulten mammutkat.
Dino Buzzatis fortælling er noget for sig. Den er finurlig og sød, store dele er skrevet på vers med rim og desuden har forfatteren selv skabt fine, stemningsfulde illustrationer.
»En Storhertug hersked’ i dalen dér,
om ham skal vi høre en masse mer’.
Han var tynd som en pind
og grusom af sind.
En grim tyran, en opblæst nar,
ja, det var præcis sådan han var.«
Det er let at forstå, hvorfor Buzzatis fortælling tiltaler både voksne og børn. Det er aldrig for sent at læse en klassiker.
Dino Buzzati: Bjørnene fra Sicilien
Udgivet af Jensen & Dalgaard 11. marts 2020