Det er faktisk super oplagt at lave teater om klima henvendt til børn og unge. For den målgruppe har i langt højere grad end de voksne forstået vigtigheden af emnet.
Mange af de danske børneteaterproducenter gør en dyd ud af ikke blot at lave underholdende forestillinger. De laver også teater, der tager vigtige emner op, som for eksempel klima og klimaforandringer.
På Aprilfestival 2019 var det tydeligt, at klima og konsekvenserne af den menneskelige forurening er emner, der fylder virkelig meget. Både hos børn og voksne.
Børnene kan redde verden
Det kom blandt andet til udtryk i Musikteatret Zaums stemningsfulde operaforestilling Vølvens dom til børn og unge fra 9 år (pressefoto øverst: Frida Gregersen).
Vølvens dom er en postapokalyptisk og lidt kryptisk fortælling, der sammenblander Vølvens spådom med dystopiske fremtidsudsigter. Verden er nøgen, sandet og tør. Et barn driver i land på en strand. Menneskene vækker Vølven, som iagttager barnet.
Barnet medbringer frø, viden og forståelse. Viden om, hvordan jorden skal plejes og passes for at få frøene til at spire. Og forståelse for, hvorfor det er så vigtigt at passe på selv de mindste skabninger. Skabninger som bien, der virker ubetydeligt lille, men har så stor indflydelse på vores afgrøder.
I deres helt særlige format, der blander operaen med børne-/ungdomsteatrets fortælleform, skabes en fængende historie. Tema og form matcher tidens trends, hvor den nordiske mytologi præger litteraturen mens klimahensyn fylder i bevidstheden.
Vølvens dom turnerer rundt om i landet i efteråret, og kan blandt andet opleves på børneoperafestivalen GrowOP! festival i Aarhus i den kommende weekend.
Vølvens dom. Instruktør: Solveig Weinkouff. Scenograf: Alaya Riefensthal. Lys: Pernille Plantener Holst. Librettist: Lene Vestergård. Komponist: Hugi Gudmundsson. Med: Ingeborg Fangel Mo, Durita D. Andreassen
Du kan finde mere info om forestillingen her.
Letforståeligt og sødt til de mindste
På Aprilfestival 2019 var der også en sød forestilling om klimatematikker for familiens yngste.
Vendsyssel Teater har med deres Havfruen fra Hirtshals skabt en fin dukkeforestilling for de mindste, der på mere lettilgængelig vis får fortalt børnene om vigtigheden af at passe på kloden. Især på havet og havets dyr, der er så udsatte for forurening.
Der er havdyrsdukker fulde af personlighed som mågen Mogens, krabben Kalle og muslingen Malte. Og så er der havfruen, der som den gode fe dukker op hos de pressede havdyr og bringer dem nyt håb.
»Havet er et sted, hvor alle ska’ ku’ leve. Men det er der alt for få, der tør«.
Havfruen fra Hirtshals er en virkelig sød, musikalsk forestilling henvendt til de yngste publikummer, der på letforståelig vis udfolder problemerne med havforurening i børnehøjde. Et tema, som børnene også kender fra de populære programmer på Ramasjang.
Havfruen fra Hirtshals er også et fint eksempel på, at teater om klima kan være sødt og vedkommende uden at være belærende.
Havfruen fra Hirtshals
Tekst, instruktion og scenografisk koncept: Jørgen Bing. Dukker: Paul Arne Kring. Musik: Henrik Baloo Andersen. Lys: Anders Budolf Andersen. Dukkeførere: Astrid Kjær og Yulia Bulankina Lystbæk.
Havfruen fra Hirtshals var skabt udelukkende til Aprilfestival 2019 og kan derfor ikke længere ses. Men du kan læse mere om forestillingen og se små videobidder her.