I den nærmest postapokalyptiske verden, der beskrives i Jesper Wung-Sungs bog Zam, lever mennesker og zombier side om side. Ikke på den harmoniske fredfyldte måde, men i et zoneopdelt, temmelig kaotisk samfund.
Zam er en zombie-roman om et samfund i opløsning, der garanteret vil falde i målgruppens smag (ca. 11+ år).
En helt almindelig (zombie-) dreng
Midt i denne verden finder vi drengen Zam. Zam er en zombie. Men en atypisk én af slagsen. Hans højeste ønske er at være som en helt almindelig dreng i en helt almindelig familie. Og han forsøger med al magt at være netop dét. Desværre for Zam består hans familie af zombier. Zombier med et meget lavt ordforråd, der kun fokuserer på kød – og helst frisk kød.
Zam spiser ikke kød. Han spiser faktisk nærmest ikke. Han opfører sig, taler og går næsten som en helt almindelig dreng. Der er bare sket den ene lille ting, at han kom til at bide Oscar henne i skolen, så nu er han bortvist for altid.
Men selvom intet i Zams hjem er tilnærmelsesvist normalt, holder han facaden. Han sætter skåle med kød frem. Kropstemperatur naturligvis. Og hiver tæpper og dyner af sine familiemedlemmers hoveder:
“Hyggehejsa! Siger han.
Vi ses! siger han.
Farvel så længe! kalder han.
Kan I have en god dag! råber han.
Ingen svar. Måske et svagt grynt fra stuen.
Så lukker Zam døren bag sig og sætter stolpen på plads.”
Scenen er absurd. Især fordi han spærrer sin familie inde i lejligheden for at undgå, at de laver ulykker, mens han er væk.
Zam har i høj grad noget postapokalyptisk over sin stemning. Zombier og mennesker i kamp mod hinanden. Dem og os. Som et raceinddelt samfund, hvor angsten for de andre, de fremmede, hersker. Men fortællingen ses her fra zombiernes synsvinkel. Fra de udstødte og forhadtes.
Ingen løftede pegefingre
Jesper Wung-Sung moraliserer ikke. Han viser blot, at der altid er flere sider af samme sag. Sproget glider som altid ubesværet, historien bevæger sig støt fremad, og temaet er eviggyldigt. Nå ja, måske ikke lige zombierne som sådan. Men så kan man selv erstatte zombier med andre hudfarver, nationaliteter, trosretninger eller noget helt fjerde.
Zam tegner et billede af et samfund i opløsning. Målgruppen er teenagere og unge voksne. Og måden Jesper Wung-Sung serverer sin fortælling på med lige dele humor, alvor og diverse kropsvæsker, skal nok falde i målgruppens smag og åbne op for videre debat om diverse samfundsrelaterede emner.
Jesper Wung-Sung: Zam
Udgivet på Høst & Søn den 10. september 2015.