[anmeldereksemplar fra Harper Collins]
Der dukker hele tiden nye trends op inden for kost og sund livsstil. Nogle er (efter min mening) mere anvendelige end andre.
I disse år bliver der talt og skrevet en del om antiinflammatorisk kost. Både i kogebøger, på blogs og i damebladene. I mine øjne, så er denne tilgang til sundhed ret logisk.
Det handler i grove træk om at spise sundt og passe godt på sin krop, uden dog på noget tidspunkt at udsætte den for ekstremer som sultekure, voldsom træning og lignende.
Sundhedsrevolutionen
Da jeg først læste om Maria Borelius’ nye bog, Sundhedsrevolutionen – vejen til en anti-inflammatorisk livsstil, spekulerede jeg på, om verden virkelig havde brug for endnu en kogebog fra en frelst sundhedsfreak. Men en sådan er der slet ikke tale om.
For det første er Sundhedsrevolutionen slet ikke en kogebog. Og for det andet, så er Maria Borelius både ærlig og realistisk i sin gennemgang af, hvordan hun lagde (og til stadig forsøger at lægge) sit eget liv om.
Her er ikke noget “få det perfekte liv på 3 uger” eller andet i den genre. Tværtimod skriver hun allerede i sit forord, at det for hende har været en lang, søgende rejse, som varede i årevis. Altså intet quick fix eller hurtige løsninger.
Der er nogle få opskrifter til sidst i bogen. Fine og anvendelige. Men ikke nok til en generel kostomlægning. Opskrifterne og deres indhold giver også først rigtig mening præcis dér, hvor de står i bogen. Nemlig til sidst.
At forstå, hvorfor det virker
Men hvad var det så, der tog så lang tid? Det er nemlig her, jeg mener, at Sundhedsrevolutionen bliver interessant.
Maria Borelius er biolog og videnskabsjournalist (og faktisk også tidligere handelsminister i Sverige, men det er en anden historie).
Så da hun (faktisk ved et tilfælde) fandt et program (kost, træning, tanker), der virkede for hende og gav hende mere energi, sagde hun ikke bare tak og fortsatte. Hun satte sig for at undersøge, hvorfor det virkede. Hun ville til bunds i, hvad den nye livsstil rent faktisk gjorde ved hendes krop.
Respekt for det projekt. Vi andre (jeg i hvert fald) havde nok bare tænkt “fedt nok!” og ladet det blive ved det.
Set fra samtlige vinkler
Sundhedsrevolutionen er en meget personlig bog. Det er Maria Borelius’ personlige fortælling om alt fra ungdommens usunde spise- og slankevaner over kærestesorger og heftig Jane Fonda-træning og ikke mindst opdagelsen af, at almindelig mad ikke altid er nok.
I sin søgen efter forklaringer har Maria Borelius rejst verden rundt. Flere gange. Hun har besøgt såvel anerkendte som alternative forskere ved verdens universiteter. Hun har besøgt spirituelle retninger og en lang række kursteder med alt fra yoga til tarmpleje.
Derfor indeholder bogen 15 meget forskellige kapitler. Om “Helbredelse”, “Indsigt” og “Vejrtrækning”, men også om “Laks og tyttebær”.
Det er lange beskrivelser af alle de tænkelige (og utænkelige) aspekter af sundheden. Fra kost og motion til religion og ærefrygt. Og derfor er det langt mere interessant læsning end blot endnu en kogebog.
Og så er der et ret sigende citat fra en indisk ayurvedalæge, der viser, hvor kort det hele egentlig kan forklares:
“helbred handler om den rette kombination af mad, motion, hvile, massage, meditation og yoga.”
Brug den nødvendige tid
Det gælder sådan set for både bogen her og for livet i almindelighed.
Sundhedsrevolutionen er ikke et opslagsværk. Der er ingen letkøbt eller hurtig information at hente.
Skal man forstå Maria Borelius’ pointer – hentet fra diverse forskere, sundhedsguruer og religiøse retninger verden over – skal man læse hele bogen. Fra start til slut.
Den er lang. Bogen. Egentlig også fuld af kompliceret videnskab. Men det er en oplevelse, som er værd at tage med i bagagen. Og så afgjort en inspirationskilde til at tage egne vaner op til revurdering. Både hvad angår kost, motion og tankegang. Alle revolutioner starter vel i det små.
Maria Borelius: Sundhedsrevolutionen – vejen til en anti-inflammatorisk livsstil
Udgivet af Harper Collins Nordic 23. april 2018
Spændende – den vil jeg læse!
Ja, det skal du da. Den er ret interessant, fordi hun griber det så journalistisk an i sine undersøgelser.