[Anmeldereksemplar]
Jeg har altid været glad for noveller – og det gælder også Jesper Wung Sungs nye samling Lad os rejse os. Det er små korte indblik i liv, som man aldrig har mødt før, og aldrig møder igen siden.
Når noveller er bedst, ønsker jeg, at jeg kunne have fortsat læsningen. I romanlængde eller en hel bogserie. Men alligevel er det også netop det, der tiltaler mig ved noveller: At historierne er korte og skarpt skårne. Det er en teknik, som Jesper Wung Sung virkelig mestrer.
Lad os rejse os er en samling af ti meget forskellige noveller. “Sukkermusen” er et blik på medaljens bagside, når det handler om succes på sociale medier. Ikke mindst når der er tale om børn foran kameralinsen.
“Den døde babysitter” har næsten gyserstemning over sig, samtidig med at den handler om en pige, der skal lære at finde sig selv. I det hele taget har flere af novellerne en underliggende tone af uhygge. Eller af noget uheldsvangert, som det er svært at sætte fingeren på.
Så er der Johannes i “Sidelinjen”, som har ofret hele sin ungdom til fordel for fodbold, men kan pludselig ikke længere huske, hvorfor. Det var på sin vis lidt trist.
Men Lad os rejse os indeholder også mere lette historier med små, morsomme detaljer, som samtalen herunder mellem de to unge tjenere i novellen “Kunden”:
»Det var en deprimerende bog. Den handlede om en pige, der skærer i sig selv.
Hvorfor er det altid sådan noget, de vil ha’ os til at læse.
Fordi man bedre kan analysere det.«
Og der er helt sikkert masser af stof til analyse i denne nye novellesamling fra Wung Sung. Uanset om du er dansklærer, skoleelev eller bare menig læser.
Jesper Wung Sung: Lad os rejse os
Udgivet på Forlaget Fugl 28. februar 2020