[Anmeldereksemplarer fra forlaget]
Kan man tage en filmklassiker og omskabe den til en billedbog til børn? Ja, åbenbart. For Carlsens filmklassikere er en ny fin serie af billedbøger, som bygger på kendte film.
De første to bøger E.T. og Tilbage til fremtiden udkom i foråret, og nu kommer Alene hjemme som tredje bog i serien. Alle bøger er er tro mod den oprindelige historie, men har fået et fælles look med Kim Smiths karakteristiske illustrationer.
E.T. er oplagt som billedbog
Melissa Mathison står bag historien om drengen Elliot og hans venskab med det lille rumvæsen E.T., som er kendt fra Steven Spielbergs filmatisering.
Og historien er tilsyneladende oplagt som billedbog. Kim Smiths illustrationer er nuttede, farvemættede og fine. Alle personer (og rumvæsner) i fortællingen har store nysgerrige øjne midt i deres runde, barnlige ansigter.
Selv de farlige videnskabsfolk, der leder efter E.T. ser ret venlige ud. Og det er lykkedes at få historien til at hænge fint sammen til trods for det korte format.
Melissa Mathison og Steven Spielberg: E.T.
Udgivet af forlaget Carlsen 23. maj 2019
Du kan læse mere om E.T. her.
Tilbage til fremtiden med lyn og kapow!
Jeg er næppe den eneste, der har svært ved at forestille mig Tilbage til fremtiden uden Michael J. Fox i den ikoniske hovedrolle som teenageren Marty McFly.
Ikke desto mindre fungerer historien også fint som billedbog. Marty McFly ser yngre ud end han er i filmen. Med de samme store runde øjne, som børnene i E.T.
Tilbage til fremtiden er også som billedbog fuld af action og kapow. Efter en lynintroduktion til alle de andre personer i fortællingen, ryger Marty ved en fejl tilbage i tiden. Til dengang hans forældre var unge.
Handlingen skrider hurtigt frem og den giver fin mening selvom detaljegraden er på et minimum. For billederne er igen flotte og fængende.
Robert Zemeckis og Bob Gale: Tilbage til fremtiden
Udgivet af forlaget Carlsen den 23. maj 2019
Du kan læse mere om bogen her.
En juleklassiker i bogform
De fleste i min generation har helt sikkert set Alene hjemme mange gange. Og gerne op mod juletid. For her er der tale om en film, der er blevet en sand juleklassiker.
Nu skal historien prøve kræfter med billedbogsformatet. Og det klarer den også ret fint, selvom jeg personligt fandt det lidt pudsigt, at der ingen forklaring er i bogen på, hvorfor drengen Kevin vågner op til et tomt hus.
Men bortset fra den detalje, så er Alene hjemme også sød som billedbog.
Kim Smiths tegninger adskiller sig en smule fra de to ovenstående bøger. Skurkene i Alene hjemme ser lidt mere barske ud, naboen Gamle Marley lidt mere uhyggelig og drengen Kevin er ikke helt så udtryksfuld med sine sorte knapøjne. Men de mange pudsige påfund, som Kevin hitter på, er kommet med. Og det er trods alt det vigtigste.
John Hughes: Alene hjemme
Udgivet af forlaget Carlsen 15. oktober 2019
Du finder mere om Alene hjemme her.
Overordnet set, så holder konceptet med filmklassikere som billedbøger altså ret godt. Og måske er det bøger som disse, der kan lokke forældre, som normalt foretrækker film frem for bøger, til at læse højt for deres børn.
Det er alle tre film, som mine egne børn (endnu) ikke har set. Men nu har de læst historierne, så det ville jo være oplagt at få set lidt af de gamle film snart. Måske som et ferieprojekt. Hvis bare vi havde flere timer i døgnet…